Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19
Αγαπητοί συνεργάτες,
Στo πλαίσιo της ενημέρωσης και πρόληψης από τις νέες μορφές ιώσεων που παρουσιάζουν έξαρση, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού (2019 ή CoV-2), παραθέτουμε τις κάτωθι πληροφορίες. Επίσης, σας δίνουμε οδηγίες σχετικά με ενέργειες που επιθυμούμε να πραγματοποιεί το προσωπικό μας, κατά την διάρκεια των εργασιών καθαρισμού.

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα εξής: Πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό Corona, περιγράφονται ως εξής:
• Πρώτα θα μολύνει τον λαιμό, στη συνέχεια θα αισθανθείτε ένα ξηρό πονόλαιμο που θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες.
• Στη συνέχεια, ο ιός θα συγχωνεύεται με το ρινικό υγρό, θα εισχωρήσει στην τραχεία και θα εισέλθει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία του Wuhan. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5 έως 6 ημέρες.
• Θα ακολουθήσει μια κατάσταση πνευμονίας, υψηλού πυρετού και δυσκολιών στην αναπνοή. Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τη φυσιολογική ρινική συμφόρηση. Θα νιώσετε σαν να πνίγεστε στο νερό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτό το αίσθημα.
Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι εάν σε ένα κρυωμένο άτομο τρέχει η μύτη του και έχει φλέματα, δεν είναι μολυσμένο με τον ιό Corona, επειδή η πνευμονία δίνει ένα ξηρό βήχα χωρίς ρινική καταρροή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το εντοπίσετε.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής, σχετικά με την πρόληψη:
• Παραμονή κατ’ οίκoν οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
• Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθείτε είναι να αγγίζετε αντικείμενα σε δημόσιο χώρο όπως κιγκλιδώματα, λαβές θυρών, λαβές στο λεωφορείο κ.λπ., έτσι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια σας μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτά τα 5-10 λεπτά, όπως το τρίψιμο των ματιών σας.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα).
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Απαγορεύεται να πίνουμε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
• Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Ίσως ο νέος κοροναϊός να μην παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, οπότε πώς ξέρετε εάν κάποιος μολυνθεί; Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες είναι ότι η περίοδος επώασης μπορεί να είναι έως 28 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του κορωναϊού. Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει πυρετό / βήχα και πηγαίνει στο νοσοκομείο, οι πνεύμονες μπορεί είναι κατά 50% σε ίνωση και ίσως είναι πολύ αργά.

Οι ειδικοί, μας δίνουν έναν απλό αυτοέλεγχο που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί.
• Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη.
• Σε κρίσιμες στιγμές, παρακαλούμε να εξετάζεστε κάθε πρωί σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.
• Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι υγρός, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να στεγνώνουν. Πιείτε ελάχιστο νερό κάθε 15 λεπτά. ΓΙΑΤΙ; Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας, το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε νερό αρκετά τακτικά, ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες. Κι αυτό θα είναι επικίνδυνο…
• Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 βαθμούς. Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό, τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία, αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών.
• Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα.
• Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.
• Ο ιός είναι αρκετά μεγάλης έκτασης (το κύτταρο έχει διάμετρο περίπου 400-500 nm), επομένως κάθε κανονική μάσκα (όχι μόνο η μάσκα 3M N95) μπορεί να το φιλτράρει. Ωστόσο όταν κάποιος μολυσμένος φτερνιστεί μπροστά σας, θα εξαπλωθεί περίπου 3 μέτρα πριν πέσει στο έδαφος δηλαδή, αιωρείται στον αέρα.
• Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι ή κάντε χρήση με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

2. Χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV)
Εάν ένας εργαζόμενος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) – https://eody.gov.gr/2019-ncov-orismos-kroysmatos εφαρμόζονται τα παρακάτω:
➢ Διαχείριση του κρούσματος από επιχείρηση
1. Ο υγειονομικός υπεύθυνος του χώρου εργασίας επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 1135, 210 5212000, 210 5212054 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
2. Ο ασθενής παραμένει σε ένα χώρο/γραφείο, με την πόρτα του χώρου/γραφείου κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του χώρου/γραφείου μπορεί να παραμένει ανοικτό.
3. Στον ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.
4. Το προσωπικό να αποφεύγει την είσοδο στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
5. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
6. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

3. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης από το προσωπικό καθαριότητας:
3.1.α Προληπτικά μέτρα
• Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων, κυρίως στα διαλείμματα.
• Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα παχύρευστης χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
• Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
• Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στους ιστούς για 6-12 ώρες. Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό. Χειμερινά ρούχα που δεν χρειάζονται καθημερινή πλύση, θα πρέπει να τοποθετούνται στον ήλιο για να σκοτώσει τον ιό.
3.1.β. Μέτρα σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος
• Αρχικά διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
• Εν συνεχεία προχωρήστε άμεσα στην εφαρμογή μιας εξειδικευμένης μικροβιοκτονίας.
Πώς πραγματοποιείται η Μικροβιοκτονία;
• Η Μικροβιοκτονία γίνεται με νεφελοψεκασμούς κοινούς ή ψυχρής ομίχλης. Η εταιρία μας εφαρμόζει ειδικά σκευάσματα, που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, με τη μέθοδο του ψεκασμού ή της εκνέφωσης.
• Για τη μικροβιοκτονία κοινοχρήστων χώρων, χώρων γραφείων, τουαλετών ή άλλων χώρων όταν υπάρξει ανάγκη, πραγματοποιούνται εφαρμογές με μικροβιοκτόνο σκεύασμα, από ειδικό συνεργείο και πάντα με τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
• Μετά το πέρας της εφαρμογής και για διάστημα τριών (3) ωρών είναι απαραίτητο ο χώρος να παραμείνει κλειστός

Τι είναι ο Νεφελοψεκασμός Ψυχρής Ομίχλης;
• Στον νεφελοψεκασμό η εφαρμογή πραγματοποιείται με ειδική ηλεκτρική ή βενζινοκίνητη συσκευή, η οποία προκαλεί λεπτότερο διαμερισμό του ψεκαστικού διαλύματος ώστε μέσα στο χώρο να αναπτύσσεται μία ψυχρή ομίχλη η οποία καλύπτει όλες τις επιφάνειες χωρίς να τις ‘’βρέχει’’.

Τα οφέλη της εφαρμογής.
Επιτυγχάνουμε ιοκτόνο δράση όλων των στελεχών του ιού και σε όλες τις επιφάνειες του εσωτερικού των κτιρίων.

Επιπρόσθετα μέτρα:
1. Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών που άγγιξε το κρούσμα όπως πόμολα, επιφάνειες, χώρος της τουαλέτας κ.λ.π., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
2. Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
3. Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
4. Ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 70%.
5. Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

 

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η MAGNA FACILITY SERVICES ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΔΥ.

Leave a Reply